Samovolné i úmyslné křupání kloubů: Je to nebezpečné?

Křupání prstů je pro někoho příjemná kratochvíle, v jeho okolí však může tato aktivita vzbuzovat odpor. Lupání v kloubech se ale nemusí vztahovat jen na ně. Existuje i křupání v kolenou či praskání palce u nohy při chůzi. Je to nebezpečné? Co zvuk v kloubech způsobuje? A může křupání prstů způsobit nemoc?

Křupání prstů se obvykle považuje za jeden z nejméně příjemných zvuků, které může lidské ucho za normálních okolností zaznamenat. (Stejně, jako třeba skřípání nehtů o tabuli.) Řada lidí dokonce říká, že lupání a prolamování prstů za účelem toho, aby vydaly onen lupavý zvuk, může způsobit chronické potíže s pohybovým ústrojím, což by nás mělo motivovat k tomu, abychom s ním přestali.

Málokdo ale tomuto jevu skutečně plně rozumí. Dokonce ani vědci si nebyli dlouhou dobu jistí tím, co přesně by mohlo lupavý zvuk v kloubech způsobovat. Teprve až nyní se zdá, že existují první solidní teorie, které mohou tento poměrně rozšířený jev uspokojivě objasnit.

Pokud vás tedy toto téma zajímá, rozhodně byste měli pokračovat ve čtení následujících několika odstavců.

Proč nám praská v kloubech?

Křupání kloubů je v lidské populaci poměrně běžné. Možná právě proto se o něj všichni tolik zajímáme. Ve skutečnosti ale nejde o moderní jev, lidé se začali zabývat objasněním lupavého zvuku už zhruba před sto lety. Dlouhou dobu se například říkalo, že pokud si křupnete prsty, pak to trvá minimálně dalších 20 minut, než jimi budete moci křupnout znovu.

Jenže, klouby jsou poměrně komplikované a jejich křupání může znamenat v různých situacích něco jiného. Pokud se například při křupání objeví bolest, může jít o projev nějakého vážnějšího zdravotního problému.

křupání kloubů při pohybu příčiny

Úmyslné praskání kloubů

Úmyslné praskání kloubů na rukách obvykle nebolí. Bolet také nemusí, když v průběhu sezení zkřížíte nohy v kotnících a tlakem v nich přispějete ke křupnutí v oblasti bederní páteře. Bolet také nemusí ani křupnutí v kyčli, které také může být v určité situaci u někoho potřeba (pro zajištění toho, aby byl kloub ve správné pozici).

U běžného úmyslného křupání kloubů může hrát vliv zhroucení bublin v tekutině kloubu. Bublin může být v kloubu víc. Už zhroucení jedné však bohatě stačí k tomu, aby klouby vydaly onen praskavý zvuk.

Zajímavostí je, že k objasnění tohoto problému přispěli vědci, kteří se rozhodli využít matematický model spolu s vyobrazením kloubu, díky čemuž mohlo dojít k úspěšné simulaci tohoto jevu.

Není ale vyloučeno, že se tímto jevem budou odborníci zabývat i v budoucnu, protože jde stále o poměrně špatně prozkoumaný problém, který se snažili vědci objasnit už v minulosti a současné poznatky se mohou v budoucnu (například i díky pokročilejším technikám) jevit jako neúplné. Je tedy možné, že se ještě někdy dočkáme nějaké aktualizace.

Křupání kloubů při pohybu

Křupání kloubů při pohybu může být úplně jiná písnička, zvlášť, když se objeví i nepříjemná bolest, která vždy signalizuje, že je něco špatně.

V takovém případě může jít o projev:

V každém případě je moudré, abyste v případě bolesti kloubu a jeho nepřiměřeného lupání co nejdříve navštívili specialistu, který provede důkladnou fyzickou prohlídku a pokusí se najít pravou příčinu vašeho problému. Následně pak může na základě správně stanovené diagnózy zvolit nejlepší způsob léčby.

Je to škodlivé?

Opět velmi záleží na tom, co praskání kloubu způsobilo. Má se za to, že pokud jde o úmyslné křupání kloubů, pak škodlivé není a lidé, kteří mají zvyk si v průběhu dne prolamovat klouby na ruce, se nemusí bát, že by onemocněli chronicky. (Na druhou stranu, zatím se ještě nepodařilo prokázat, že je tento jev neškodný. V tuto chvíli se ale nemusíte zbytečně znepokojovat.)

Pokud jde ale o neúmyslné křupání kloubu, které navíc doprovází bolest, otok nebo nějaký další jev, který jasně poukazuje na existující problém, pak škodlivé být může, protože to může znamenat, že s kloubem nebo jeho bezprostředním okolím není něco v pořádku a tento problém se může začít postupem času zhoršovat. Pokud vám tedy pravidelně bolestivě křupe v koleni nebo v jiné části těla, nechte se pro větší jistotu zkontrolovat specialistou.

úmyslné křupání kloubů rizika

Jak správně pečovat o klouby?

Klouby ke správnému fungování potřebují cílenou péči, která by měla zcela nepochybně zahrnovat přiměřeně intenzivní a pravidelný pohyb. Díky němu se budou průběžně promazávat kloubní tekutinou, která je nezbytná pro jejich plynulý provoz. Také se během pohybu průběžně posilují svaly v okolí kloubu, které ho pomáhají držet na správném místě. Z toho důvodu se pohyb doporučuje i v případě, že trpíte nějakým chronickým onemocněním.

Dospělí mohou prakticky v každém věku užívat i kvalitní vícesložkovou kloubní výživu, která obsahuje látky, které jsou běžně přítomny v těle, vitamíny a mnoho dalších složek, které mohou například podpořit normální stav kostí. Takový doplněk stravy je ideální pro sportovce, pro seniory či pro fyzicky pracující jedince.

V jeho složení by rozhodně neměly chybět látky jako:

A další vitamíny, které pohybovému ústrojí nabídnou co nejkomplexnější péči.

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.