Glukosamin: Proč ho užívat a jak působí na klouby?

Četli jste někdy složení kloubní výživy a všimli jste si, že se v ní nachází glukosamin? Pak si možná kladete otázku, na co je vlastně dobrý a proč se běžně používá. Právě proto se na něj dnes zaměříme v našem dnešním článku a povíme si informace o něm, které byste rozhodně měli znát.

Bolí vás někdy klouby? Tak to rozhodně nejste sami. V určité fázi se proto velké procento lidí rozhodne, že si pořídí kloubní výživu, která dodá pohybovému aparátu vše, co potřebuje pro svou normální funkci.

Při nákupu kloubní výživy je ale potřeba se zajímat o doplňující informace. I když je na trhu široké spektrum různých volně prodejných přípravků, klíčová je především kontrola složení, ve kterém by se měly nacházet obvyklé, ale i další podpůrné látky na klouby a pohybové ústrojí. A jednou z nich je právě glukosamin.

Co je to glukosamin a kde se vyskytuje?

Glukosamin je bazická (a tělu vlastní) sloučenina, která vzniká z glukózy. Zabudovává se do polysacharidů, které mají v těle různé úlohy. Najdeme ho například v kloubních chrupavkách, ve kterých přispívá k vázání vody a tím pádem i k jejich pružnosti. Z toho důvodu se poměrně často přidává do doplňků stravy na klouby.

I když si tělo dovede glukosamin vyrobit samo, při zvýšené námaze nebo při chronických chorobách kloubů je vhodné ho doplňovat ještě z vnějšího zdroje.

Proč ho užívat – účinky

Glukosamin se může používat v různých oblastech, nejlepších výsledků ale dosáhnete, když se ho rozhodnete užívat na klouby.

glukosamin nejlepší účinky na klouby

Jak působí na klouby?

Vzhledem k tomu, že se glukosamin přirozeně nachází v kloubních chrupavkách, které jsou díky němu hydratované a pružné, jeho doplňování do těla může mít dobrý vliv na udržení jejich normální funkce v době, kdy jste po úrazu, po operaci, máte fyzicky náročné zaměstnání, sportujete nebo trpíte zhoršenou pohyblivostí, která může souviset s chronickým onemocněním pohybového ústrojí.

Pokud tedy chcete pečovat o své klouby, a je jedno, jestli kvůli hrozící operaci, zhoršené pohyblivosti nebo čistě preventivně, glukosamin by rozhodně neměl, spolu s dalšími látkami, o kterých si něco povíme níže, v dobré kloubní výživě chybět.

Zdroj glukosaminu Popis
Kloubní výživa (doplňky) Kapsle, tablety nebo prášky obsahující glukosamin.
Krevety Skořápky krevet jsou bohaté na glukosamin.
Krabí skořápky Obsahují vysoké množství glukosaminu.
Humři Skořápky humrů jsou dalším významným zdrojem.
Kostní vývary Vývary z kostí, zejména z hovězího, obsahují glukosamin a další látky podporující klouby.

Co dalšího je důležité pro zdravé klouby?

Glukosamin se nachází především v kostech a chrupavkách, jejichž konzumace není pro většinu běžné populace přijatelná. Z toho důvodu je vhodné sáhnout po vícesložkové kloubní výživě, která má kromě glukosaminu ve svém složení i další důležité látky.

Pro klouby jsou důležité i následující ingredience:

  • Chondroitin
  • MSM
  • Kolagen
  • Vitamín C
  • Kadidlovník pilovitý

A případně i některé další. Například pro kosti je hodně důležitý vápník, vitamín K a vitamín D. Vzhledem k tomu, že ve vyšším věku existuje zvýšené riziko jejich řídnutí, jejich příjem do organismu má také své opodstatnění.

Na své klouby pak můžete působit i mnoha dalšími způsoby, které dovedou užívání výživy vhodně doplnit. V první řadě je důležité, abyste udržovali zdravou tělesnou hmotnost. V případě, že trpíte nadváhou nebo obezitou, vystavujete se zvýšenému riziku, že vás budou bolet kyčle, kolena a další klouby na nohou, které nemusí dlouhodobě zvládat zvýšenou zátěž.

jak užívat glukosamin při problémech s klouby

Také určitě zkuste:

  • Přiměřenou pohybovou aktivitu (plavání, chůze, jóga…)
  • Pestrý jídelníček s větším množstvím potravin bohatých na antioxidanty
  • Zlepšit svůj pitný režim
  • Alkoholovou a nikotinovou abstinenci

Co se týče cvičení, primárně si vybírejte takové, které nevystavuje vaše tělo nárazům. (Což je problém třeba u běhu.) Mnohem vhodnější pro vás bude plavání, jóga nebo chůze, protože tyto druhy pohybu pro tělo nepředstavují takovou zátěž. Starší lidé by také neměli vyhledávat druhy cvičení, které by mohly zvyšovat riziko pádu. (Po kterém jim může hrozit zlomenina kyčelního krčku, která může být velmi nebezpečná.)

V každodenním životě je důležité i rozehřátí pohybového aparátu před fyzickou aktivitou a nošení vhodných bot s ortopedickou výstelkou a vhodným odpružením.

Zdroje informací

https://cs.wikipedia.org/wiki/Glukosamin – Glukosamin (česky)

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-807/glucosamine – Vše o glukosaminu (anglicky)

https://www.mayoclinic.org/drugs-supplements-glucosamine/art-20362874 – Co je glukosamin (anglicky)

Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.
Zjistěte, která opravdu funguje
Kloubní výživa
Analyzujeme účinné látky v kloubních doplňcích a porovnáváme jejich reálnou účinnost. Na základě zkušeností uživatelů z internetu vybíráme ty nejlepší preparáty pro vaše klouby.